Granulált navett gyűrű

Granulált navett gyűrű

Hogyan lehet még több fényt adni egy nemesfém ékszernek? 

A nemesfémek, mint az arany, fehér arany,  önmagukban is értékesek és különlegesek. De egy ékszer nem elégedhet meg az anyag alap adottságaival, hiszen viselőjét még inkább ki kell emelnie a hétköznapokból – és mások közül is. A gyűrű ilyen szempontból különlegesen szerencsés tárgy, hiszen a finom, ápolt női kéz sokat mozog, az ujjak játéka erősíti fény játékát és vonzza a tekintetet. 

Mit tehet egy gyűrű, hogy viselőjét még inkább kiemelje? 

Mit tehet egy ötvösművész az anyaggal, hogy egyedi csodát varázsoljon a kézre? 

A granulálás különleges, nehéz technika, már az ókori etruszkok is ismerték és kedvelték – mégis, a tudás feledésbe merült és manapság újra fel kellett találni, szabadalmaztatni az eljárást. A golyó gurul, hő hatására szökik, a sok apró golyót forró környezetben összeilleszteni igazi kihívás. Ennek kikísérletezése és megoldása Reményi Katalin szabadalom. 

A granulálás maga azt jelenti, hogy az anyagot apró golyócskákra bontjuk, majd ekezet a golyócskákat  illesztjük össze. A pici gömbök mind önmagukban is tökéletes formák, együtt különös fényjátékot és hatást érnek el, akár egy igazi kő csillogását is megidézhetik. 

A nőiesség mélyről jövő irány, talán ars poetica is, ezért használom a mandula formát, amit a drágakő csiszolásnál navett formának hívunk.

Ha ezt a formát negatívban domborítom, és a tetejére domborúan illesztem a golyókat, akkor a homorú fém tükörként működik, felerősíti a fényt a gyűrűn. Ezt az optikai jelenséget sokszor alkalmazom, mert erőt sugároz a viselőjének.

Alexandra nőiesség gyűrű gyémánttal

Az előző formát egy kedves ismerősöm meglátta és rögtön beleszeretett, hogy  fehér aranyból szeretné. Mivel volt olyan ékszere, amit beolvaszthattam, így létre tudtam hozni az új tárgyat. A köveket, a gyémántokat igy felhasználtam és méltó helyükre kerültek, homorú háttérrel és golyók között. A fény árad szerte-szét.