Madarak tánca kolié

Madaras kolié – A hattyú tánca

Mindig csodáltam a hattyúkat.

A hattyú picinek rút, olyannyira, hogy Andersent is megihlette és a pici, rút hattyúról írta A rút kiskacsa című meséjét. Más madár kiközösíti, de ha felnő, akkor kecses nyakával, hófehér tollaival, légies mozgásával mindenkit elkápráztat, nem csoda, hogy évezredek óta megihleti a művészeket.

Már az ókori görögöknél is számtalan mitológiai történetben fontos szerepe van.

Az ókori Görögországban a hattyú Apollón isten jelképe és szent madara volt. Apollón volt a költészet, a jóslás, a zene, a tánc, a művészetek, a férfi szépség, a fény, az íjászat istene volt.


Zeusz, a kópé, hattyú képében csábította el Lédát, aki hattyútojásban hozta a világra a szép Helenét. Szép Heléné miatt tört ki a trójai háború. Orpheusz, a legendás görög dalnok, aki művészetével még a Halál istenének szívét is meglágyította, halála után hattyúvá változott, és az égre helyezték. Így keletkezett a Hattyú csillagkép, amely egy kitárt szárnyú, hosszú nyakú repülő madárra emlékeztet.
Egy másik mítosz szerint egy Küknosz nevű ifjú szerelmes volt Phaetónba, a Nap fiába. Phaetón a Nap kocsiját maga akarta hajtani, de ügyetlensége miatt a haragra gyúlt Zeusz villámmal sújtotta, és ő az égről az Eridanosz folyóba zuhant. Az elkeseredett Küknosz olyan sokszor bukott a folyó vizébe kedvese testét kutatva, hogy Zeusz megszánta őt és hattyúvá változtatta. Küknosz nevére vezették vissza a hattyú latin Cygnus elnevezését is.


A régi irodalomban gyakori költői téma volt a hattyúdal, amelyet a madár állítólag csak egész életében egyszer, a halála előtt énekel és a legszebb ének, ami létezik. Ilyen jelenség a valóságban egyetlen hattyúfajnál sem létezik, csupán az ókori görögök hiedelméről van szó.

A romantika is felfedezte ezeket a madarakat, Csajkovszkij híres balettjében, A hattyúk tavában övék a főszerep.

Nem csoda, ha nekem is a művészek élete, elfogadása, inspirációja jut eszembe erről.

A hattyúkat nézve a vízen, szinte átlátszóak, éteriek, mint egy lehelet. Ezt a könnyű, ihletett pillanatot szerettem volna ékszerbe álmodni. A szépséges, törékeny, áttetsző hattyúkat a nyakunkban, a bőrünkön, a testünkön. Szépségüket a csipkeszerűen díszített granuláció teszi érzékelhetővé az achát felhasználásával. Ez az ékszer középen 11×6 cm, ezüst.